PÄIVITÄ 25. TUNTI VUOROKAUTEESI

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa keskitytään nimensä mukaisesti ongelmien ratkaisuihin. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on terapiasuuntaus, jossa painopiste on menneisyyden sijasta tulevaisuudessa ja nykyhetkessä. Tärkeää ei ole, miten haasteet ovat syntyneet, vaan toivottu tulevaisuus. Sitä kohden työskentelemme yhdessä, kuitenkin niin, että sinä olet oman elämäsi paras asiantuntija.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on tavoitesuuntautunutta, tehokasta, konkreettista ja turvallista. Terapiassa keskeisessä roolissa ovat sinun omat vahvuutesi ja voimavarasi. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on asiakkaita kunnioittava ja taloudellinen terapiamuoto. Lue lisää, kuinka ratkaisukeskeisestä lyhytterapiasta voi olla sinulle apua.

Voimme tavata vastaanotollani Käpylässä, etänä videoyhteydellä tai puhelimitse. Terapia voidaan sopimuksen mukaan toteuttaa myös toivomassasi paikassa pääkaupunkiseudulla.

Tapaamisemme ovat täysin luottamuksellisia, ja olen vaitiolovelvollinen.

”Tehtävänäni on saada sinut voimaan paremmin ja kulkea rinnallasi.”

Kuinka voin auttaa?

Mikään murhe, ongelma tai asia ei ole liian pieni tai merkityksetön tulla terapiaan. Jaettu taakka on aina pienempi kantaa.

Mielestäni aivan jokaisen tulisi huoltaa ja hoitaa mieltään säännöllisesti. Kun mieli on tasapainossa ja voi hyvin, voit keskittyä kokonaisvaltaisesti käsillä oleviin tehtäviisi ja olla aidosti läsnä. Lue lisää Mikä 25. tunti?

Luokseni voit tulla yksin tai yhdessä kumppanisi kanssa. Vastaanotollani voi puhua esimerkiksi alla luetelluista aiheista.

Milloin lyhytterapia on minulle oikea ratkaisu?

– arjen haasteet
– elämänmuutos
– tunne-elämän ongelmat
– määrittämätön paha olo
– masennus ja ahdistus
– unettomuus ja uniongelmat
– yksinäisyys
– stressi ja burnout
– paniikkihäiriö
– työhuolet
– unettomuus ja uniongelmat
– itsetunto-ongelmat
– painonhallintaongelmat
– uramuutos
– ihmissuhde- ja parisuhdeongelmat
– elämänkriisi
– neuropsykiatriset pulmat, kuten ADHD/ADD, autismikirjo, Tourette (et tarvitse diagnoosia, pelkät piirteet tai epäily riittävät)
– riippuvuudet, erityisesti toiminnalliset riippuvuudet, kuten rahapeli- ja digipeliriippuvuus* sekä seksi- ja nettiriippuvuus.

*Olen auttanut rahapeliriippuvaisia ja heidän läheisiään sekä ammattinsa puolesta rahapeliriippuvuuden kanssa tekemisissä olevia Peliklinikalla Helsingissä.

Asiakaspalautteita

Asiakaspalautteet julkaistu asiakkaiden luvalla.
Mika
Mika
Read More
"Ajatuksia orientoiva keskustelu, kiitos."
Minna
Minna
Read More
"Kiitos paljon avusta! Olet helposti lähestyttävä, empaattinen ja ennen kaikkea todella ammattitaitoinen."
Hannele
Hannele
Read More
"Oli helppo puhua ja sain mielestäni hyvin asioita jäsentymään. Nyt vielä käytäntöön asiaa soveltamaan, niin on asiaa seuraavallekin käynnille."
Anonyymi
Anonyymi
Read More
"Oli tosi kevyt ja helpottunut olo session jälkeen."
Aliisa
Aliisa
Read More
"Kiitos Katri! Kuulin jo kotimatkalla sisäisen musiikin ”Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa…” Tämä on hyvä alku, vaikka paljon on vielä työtä… "
Petri
Petri
Read More
"Rakentava kokonaisuus ja tulen varmasti pitämään mielessäni mahdollisuuden jatkoille. Kiitos."
Anonyymi
Anonyymi
Read More
"Voin suositella Katria lämpimästi <3 Hänen seurassa on helppo puhua asiasta kuin asiasta. Hän kuuntelee, antaa ajatuksille tilaa ja pohtii/antaa ideoita siihen, miten omassa elämässä olevien haasteiden kanssa voisi tehdä."
Miia
Miia
Read More
"Kiitos Katri! <3"
Previous
Next

01. ratkaisukeskeinen lyhytterapia (yksilöterapia)

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa keskitytään nimensä mukaisesti ongelmien ratkaisuihin. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on terapiasuuntaus, jossa painopiste on menneisyyden sijasta tulevaisuudessa ja nykyhetkessä. Tärkeää ei ole, miten haasteet ovat syntyneet, vaan toivottu tulevaisuus.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on tavoitesuuntautunutta, tehokasta, konkreettista ja turvallista. Se innostaa kehittämään luovia ratkaisuja korostamalla toiveikkuutta, voimavaroja, edistystä ja yhteistyötä. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on asiakkaita kunnioittava ja taloudellinen terapiamuoto.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on tavoitelähtöistä terapiaa. Tavoitteena on halutun muutoksen aikaansaaminen. Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa sanotaan, että jokaisen ongelman sisään on rakennettu muutostoive. Jokaisessa ongelmassa piilee mahdollisuus parempaan, sinua tyydyttävämpään elämään.

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa keskustelemme siitä, mitä haluat tulevaisuudeltasi. Mitä muutoksia toivoisit elämääsi terapian avulla? Mikä mielestäsi olisi terapian toivottu tavoite ja tulos?

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa keskeisessä roolissa ovat sinun omat vahvuutesi ja voimavarasi. Voimavarakeskeisyys syntyy siitä, että toimivia asioita pyritään lisäämään elämässä. On tärkeää tunnistaa vahvuutesi sekä ne asiat, jotka jo ovat hyvin elämässäsi.

Kenenkään ongelma ei ole yhtä suuri seitsemänä päivänä viikossa, 24 tuntia vuorokaudessa. Ongelma voi olla välillä poissa tai esiintyä lievempänä. Näiden poikkeusten tutkiminen antaa tärkeää tietoa ongelmasta sekä siitä, miten se olisi parhaiten ratkaistavissa.

02. Parilyhytterapia

Toisinaan parisuhde voi olla umpisolmussa. Syitä tähän on useita, niin paljon kuin on parejakin. Ratkaisukeskeinen parilyhytterapia on lyhytkestoista terapiaa, jossa keskitytään voimavaroihin ja ratkaisujen etsimiseen. Vastaanotolla pohditaan, minkä asioiden pitäisi muuttua, jotta toivottu arki ja elämä yhdessä olisi mahdollista.

Parilyhytterapiassa terapeutin tehtävänä on tukea asiakkaita prosessissa, jossa he nimeävät ja pohtivat, mitä parisuhteeltaan tavoittelevat. Yhteinen pohdinta auttaa näkemään, mikä estää pääsemästä tavoitteisiin. Omien ja yhteisten päätelmien myötä löytyvät keinot ratkaista ongelmat.

Jokainen suhde on täysin yksilöllinen. Parilyhytterapiassa kuullaan suhteen molempia osapuolia. Lyhytterapia tuo parisuhteeseen uutta näkemystä sekä auttaa avaamaan syntyneitä solmuja. Parilyhytterapiaan voi tulla, vaikka mitään suurempia ongelmia ei vielä olisi syntynytkään. Lyhytterapiassa voidaan keskustella siitä, mitkä ovat suhteen mahdollisia sudenkuoppia tai kipupisteitä. Ulkopuolisen ammattilaisen näkemykset voivat auttaa ehkäisemään suuren kriisin syntymisen tulevaisuudessa.

Parilyhytterapiaan kannattaa hakeutua myös silloin, kun pohditaan eroa tai ollaan jo päädytty eroon. Miten erosta selviää? Lyhytterapiassa etsitään uusia näkemyksiä ja toimintatapoja uudessa tilanteessa. Miten huomioidaan lapset? Entä molempien lähiverkosto? On tärkeää, että kaikkien osapuolten tarpeet ja tunteet tulevat kuulluksi erotilanteessa. Hyvään eroon kannattaa panostaa. Se helpottaa jatkossa kaikkien osapuolten ja läheisten elämää.

Ratkaisukeskeisessä parilyhytterapiassa yksikin tapaaminen voi jo auttaa eteenpäin. Usein parilyhytterapiassa käydään noin 5–7 kertaa. Pari päättää itse jokaisen kerran jälkeen, kokeeko seuraavan tapaamisen vielä tarpeelliseksi.

03. Kertaterapia (Single Session Therapy)

Psykoterapian tuloksellisuustutkimukset ovat osoittaneet, että hämmästyttävän moni asiakas hyötyy merkittävästi jo yhdestä terapiakäynnistä. Tämän havainnon pohjalta tutkijat ovat jo 30 vuoden ajan kehittäneet konseptia, josta käytetään alan ammattikirjallisuudessa nimitystä Single Session Therapy, kertaterapia. Viime vuosien aikana julkaistujen useiden meta-analyysien valossa kertaterapia on osoittautunut vaikuttavaksi ja kustannustehokkaaksi psyykkisten ongelmien ja kriisien hoitomuodoksi.

Kertaterapian menetelmät antavat monelle avun jo yhdenkin tapaamisen jälkeen. Kertaterapia on myös hyvä tapa tutustua minuun terapeuttina sekä katsoa, voisiko meidän olla hyödyllistä tavata uudestaan.

Kertaterapiaan varataan 1 t 30 min aika.

”Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on matalan kynnyksen keskustelutukea kaikkiin elämän solmukohtiin.”

Käyttämistäni menetelmistä

Terapeuttisina menetelminä käytän ratkaisukeskeistä terapiaa sekä hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) osaamistani. Hyväksymis- ja omistautumisterapia on kognitiivisen käyttäytymisterapian suuntaukseen perustuva terapeuttinen menetelmä. Hyväksymis- ja omistautumisterapiaa käytetään muun muassa ahdistuneisuuden, masentuneisuuden ja riippuvuuksien hoidossa. Terapian tavoitteena on lisätä asiakkaan arvojen mukaista merkityksellistä elämää sekä psykologista joustavuutta.

Kuinka kauan lyhytterapia kestää?

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa jo yksikin kerta voi tuoda avun. Joskus riittää muutama tapaamiskerta, joskus terapian kesto voi olla 10–20 kertaa. Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa ei ole ennalta määrättyä määrää tapaamiskerroille, vaan käyntien määrä sovitaan yhdessä tilanteen mukaan. Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa tuloksia tulee yleensä nopeastikin.

Nopeasti aikoja lyhytterapiaan

Pääset terapiavastaanotolleni nopeasti. Voimme tavata myös etänä videoyhteydellä tai puhelimitse. Voit varata ajan minulle suoraan sähköisen ajanvarauksen kautta tai lähettää minulle sähköpostia katri@25tunti.fi. Voit olla minuun yhteydessä myös yhteydenottolomakkeen kautta tai lähettämällä minulle WhatsApp-viestin. Katso tarkemmat ajanvarausohjeet tästä.

Terapiatapaamiset ovat täysin luottamuksellisia, ja olen vaitiolovelvollinen.

Lyhytterapia ei ole Kela-korvattavaa. Lyhytkestoisuutensa ansiosta se on kuitenkin todettu asiakkaalle kustannustehokkaaksi terapiamuodoksi.

Lyhytterapeutilla käyntiäsi ei kirjata Kanta-järjestelmään.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii parhaiten tilanteisiin, joissa ongelmat eivät ole vielä kasautuneet liiaksi. Voimakkaissa mielenterveyden ongelmissa sekä sairauksien hoidossa tulee aina hakeutua lääkärin ja terveysaseman puoleen. Älä epäröi olla yhteydessä terveysasemaan tai työterveyshuoltoon keskustellaksesi tilanteestasi. Oman terveysaseman ollessa kiinni tai kun tarvitset lisätietoja, voit aina soittaa päivystysavun numeroon 116 117. Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, hakeudu välittömästi terveyskeskuksesi päivystykseen. Tarvittaessa soita hätänumeroon 112.